top of page

#challengeaccepted Meydan Okumanızı Kabul Ediyorum

Güncelleme tarihi: 9 Eyl 2020

Geçtiğimiz haftalarda Instagram hesaplarımızda renkli gönderilerin yerini siyah beyaz fotoğraflar aldı. Kadına şiddet, taciz, eşitsizlik ve İstanbul Sözleşmesi'ne karşı farkındalığı güçlendirmeyi amaçlayan bu meydan okuma her mecrada oldukça gündemde kaldı. Dünyanın başka ülkelerinde söz sahibi, ünlü kadınlardan da destek gördü bu meydan okuma. İyi niyetle, çok güzel bir farkındalık yaratan meydan okumaya saygı duymakla birlikte; bu farkındalığın yeni davranış şekillerine dönüşmesini destekleyenlerdenim.


Kendimi bildim bileli kişisel ve kurumsal sosyal medya hesaplarımdan toplumsal ya da politik herhangi bir olayda ekran karartmayı, bir paylaşım yapıp normal hayatıma kaldığım yerden; bu konuda kişisel hiç bir adım atmayarak devam etmeyi doğru bulamadım. Bu görüş böyle yapanları yargılayan bir yerden değil, kendi hayat görüşüme uygun bulmamamdan dolayı. Lanet ettiklerimize, gerçekten üzüldüğümüz olaylara, ‘‘Hayır bir daha yaşanmasın!’’ dediğimiz durumlara karşı çözüme yönelik bir davranış geliştirmemiz ve bir adım atmamız gerektiğini her olayda düşünüyordum ki; kafamdaki soru hep ''Sen tek başına ne yapabilirsin?'' oldu.


Şiddetin sonunu getirebilir miyiz? Hayvan cinayetlerini bitirebilir miyiz? Giderek betonlaşan ülkemizin ağaçlarını koruyabilir miyiz? Okumayan kızların hepsini okutabilir miyiz? Köy okullarındaki eğitime katkıda bulunabilir miyiz? ...

Toplumsal sorunlardan herhangi birini tek başımıza bitiremeyeceğimizi, ekran karartıp sorunları çözemeyeceğimizi bugün, şu anda, hepimiz farkındayız sanırım.


Geçtiğimiz gün bir anda bu meydan okumayı, yeni bir meydan okuyarak dönüştürebileceğimi fark ettim. Bu düşüncelere sahip, bir çözüm arayan, ne yapacağını bilmediği için hiçbir şey yapamayan tek kadın ben değilim biliyorum. Bir adım atmak zorundayız, bir başlangıç yapmamız gerekiyor hem de hemen ve şimdi. (!)

Şimdi ben de size farklı bir meydan okumada bulunuyorum. Kadın cinayetlerine son demek için, ülkemizi, dünyamızı daha yaşanır kılmak için; seçtiğiniz bir sivil toplum kuruluşuna destek veya gönüllü olmaya var mısınız?


Aktif ve sürdürülebilir olarak bu kuruluşların elimizden geldiği kadar bir parçası olmak değişimin, iyileşmenin bir başlangıcı olabilir.


Neler mi yapabiliriz?


Her Doğum günü, doğum, kutlama terfi bir bahane!

Gelirimizin bir bölümünü aylık ve düzenli ya da tek seferde bağış yapabiliriz. Sevdiklerimize kar marjı yüksek ve aslında kimseye faydası olmayan bir mağazadan hediye alırken bir kez daha düşünüp bu kuruluşların dükkanlarından satın alıp, sevdiklerimizin adına bağış yapabiliriz veya aldığımız hediyemize ek olarak o kişi adına bir de bağış yapabiliriz.

Projeler Üretmek

Kurumsal projelerimizde Sosyal Sorumluluk bilincini daha çok aşılamayı görev edinip kurum içi Sosyal Sorumluluk projeleri üretmeyi arttırabiliriz. Boş zamanlarımızda bu kuruluşlarda gönüllü olarak çalışarak var olan projelerin bir parçası olabilir, iyilik, eğitim, şiddetsiz yaşam, temiz çevre ve daha birçok yaşama hakkı için daha fazla harekete geçebiliriz. Yarın aklımıza daha farklı, daha iyi çözümler gelir, o zaman onu yaparız.

Sivil Toplum Kuruluşlarından Paylaşım Yapıp Farkındalık Kazandırmak

Bugün, yaşadığımız bu toplumu daha iyiye getirmek için bir adım atmamız gerekiyor. O yüzden bunu hepimiz yapacağız, siyah beyaz resimler, farkındalık oluşturmaya çalıştığımız tüm sorunlar, toplumsal tüm yıkımlarda paylaştığımız içerikler gibi; destek olduğumuz, gönüllü olduğumuz; çözümün bir parçası olmaya çalışan sivil toplum kuruluşlarını daha da çok paylaşabiliriz.

Bu meydan okumayı kabul eden her bir kişi bir sivil toplum kuruluşun, vakfın, derneğin bir parçası olursa ne güzel gelişmeler olur düşünebiliyor musunuz?


Ben aşağıda bir liste yaptım. Bazılarını aradım, bilgi aldım. Tüm linkleri ekledim. Bu benim listem, bildiklerim, vizyon ve misyonunu beğendiklerim. Belki siz şimdiden çok daha farklı kuruluşların parçasısınız ya da olmayı düşünüyordunuz, lütfen onları paylaşın, onları da yaymaya çalışın. Çevrenizdeki herkesi herhangi bir STK'nın bağışçısı ya da gönüllüsü yapın!



Toplum Gönüllüsü gençlerin öncülüğünde hayata geçirilen sosyal sorumluluk projeleri


Gönüllü olmak için link

Aylık düzenli ya da dilediğiniz miktarda bağış yapmak için link

Sevdiklerinize hediye alabileceğiniz İyi Kalpler Dükkanı linki


Kadına yönelik şiddet ile mücadele eden kadın sığınağı vakfı


Mor çatı ürünlerini satın almak için link

Bağış için link


Dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukların yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini amaçlayan sivil toplum kuruluşu


SosyalBen Online Mağaza için link

Bağış yapmak için link

Gönüllü olmak için link


TEMA VAKFI

Türkiye'de çevre sorunlarına yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu


Fidan Bağışı için link

Davetiye,Nikah kartları için link

Gönüllü olmak için link


Köy okullarındaki eğitim kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yapan dernek


Bağış için link

Gönüllü olmak için link


Farklı konulardaki ihtiyaçların ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacı karşılamak isteyen kişiler ve kurumların buluştuğu online bir platform


Sosyal Pazaryeri için link

Bağış yapmak için link


Maddi yetersizlik nedeniyle okuyamayan çocukların eğitim hayatlarına destek olan vakıf


Bağış için link

Manevi aile olmak için link

TOÇEV Dükkan'dan hediye satın almak için link



Omurilik felçlilerine yönelik her alanda hizmet veren öncü bir sivil toplum kuruluşu


Ünlülerin seslendirdiği masalları satın almak için link

TOFD Dükkan Alışveriş için link

Bağış için link



Maske satışı için link

Bağış için link


EMPATİ DERNEĞİ

Bireylerin ve kurumların; sokak hayvanlarıyla, sahipli hayvanlarla, doğayla, doğal yaşamla, insanlarla empati kurabilme yeteneğinin geliştirilmesini destekleyen dernek


Mama bağışı, Gönüllü olmak için form, düzenli bağış için link


Kredi kartlarıyla yapılan harcamalarının küsuratını bir sonraki TL'ye yuvarlayarak aradaki kuruşların seçilen dernek veya vakıfa bağışlandığı uygulama linki


Koruncuk Vakfı link

Good4trust link

Tohum Otizm Vakfı link

Hayat Sende Derneği link

Çorbada Tuzun Olsun Derneği link

LÖSEV link

AÇEV link

UNICEF link

WWF link

Yedikule Hayvan Barınağı link

World Human Relief link

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği link

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı link

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı link

Ahbap Derneği link



67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page