top of page

#güngüzelleştiren Sabah Rutinlerim

Güncelleme tarihi: 27 Mar 2023

Girişimcilikle ilgilenmeye başladığımdan beri okuduğum her yazının içinde ortak bir öneri ile karşılaşmaktayım: SABAH RUTİNİN OLSUN. Öyle ki neredeyse başarılı her kişinin belli alışkanlıkları var ve bunlardan biri de sabah rutinine sahip olmak.


Mükemmel zaman yönetimine sahip olmadığım ve çok disiplinli bir hayat yaşadığımı düşünmediğim için alışkanlık haline getirmeye çalıştığım, haftada bir kaç kez tekrarladığım rutinler beni çok enerjik hissettiriyor; özellikle hayatı dolu dolu yaşadığımın keyfini hissettiriyor bana. Bu yazıda; alışkanlık oluştur, 21 gün, 66 gün (çeşitli araştırmalara göre bir alışkanlığın oluşması 21, bir diğerinde 66 gün) hesaplarını yap, bir kere yaparsan her zaman yaparsın, rutinsiz yaşama gibi konulardan söz etmek değil amacım. Bana iyi gelen rutinleri, deneyimlediklerimi, fikir sahibi olduklarımı paylaşmak için yazıyorum. İçinden belki biri sana da iyi gelir ve gününü güzelleştirir.


Blog yazılarını tekrar gözden geçirirken bir çoğunu karantina döneminde edindiğim rutinleri tekrar gözden geçirdim, yeni deneyimlerimi de ekledim:)


54321! BAŞLA

Alarmsız uyanamayanlardanım. Bıraktığım an 12 saat bile uyurum. 8 saat uyku yeter de artar diye düşündüğüm için alarmım hafta sonu dahil çalar uzun zamandır. O alarm çaldığı an aslında o günümü gerçekten nasıl geçirmek istediğime karar verdiğimi bir kitapta anladım: Mel Robbins: The 5 Second Rule


Gerçekten nasıl bir gün geçirmek istiyorsun? Hayatı ertelemek, bahanelere saklanmak mı tercihin, yoksa harekete geçip bir yolunu bulmaya çalışmak mı?

Çok kitap okuyan biri olarak ''hayatımı değiştiren kitap'' olayına senelerce inanmadım. Yağmurlu bir New York günü bir anda karşıma çıkan Amazon Store'a girdiğim an büyülenmiştim. Beni bir kitapçıya bırakın; tüm günümü geçiririm; yüzümde bir karış gülümseme, içimde aşırı bir coşku ile. Bana iyi gelecek bir kitap almak istiyorum niyeti ile dükkanda gezdim. Bir kaç seçenek arasından bu beyaz kitabı almaya karar verirken, hayatımdaki çok büyük değişikliklere katkıda bulunacağını bilmiyordum.

Kitabın genel özeti aslında hayatta hiçbir aksiyonumuzu, düşüncemizi ertelememeliyiz. Beynimiz hepsini ertelemek için bize nedenler sunuyor, belki de olmayacak senaryoları üretiyor. Beynimize izin vermeden içimizden 54321 diye sayıp aksiyona geçmeliyiz. Özellikle sabah çalan alarm günün seyrine karar veriyor. Alarm çaldığı an içinden 54321 diye sayıp yeni bir güne başlamak, ertelememek, " ya bir yarım saat daha uyuyayım." ile başlayan bahaneler üretmek, hepsi bizim kararımız.


Beni tanıyıp, takip eden, konuşmalarımı dinleyen ya da ürünlerimi gören herkesle her defasında tekrar tekrar paylaştığım Mel Robbins TED X konuşması linki.


BİR NEFES AL


Alarmı ertelemedim, günün en büyük başarılarından birine imza attım ve gün başladı. Neredeyse 1 yıldır her sabah meditasyon yapıyorum. Çok nadir atladığım gün olan bu rutin bana en iyi gelenlerden sanırım. O 5 ya da 15 dakikayı nefes alıp vererek kendime ayırdıkça kendimi daha dengede, daha sakin, daha keyifli hissediyorum.

Kullandığım Meditopia uygulamasının linki.


TELEFONUNA BAKMA


Meditasyon bitti, tabii ki aklımda sabah kimden mesaj gelmiş, gruplarda ne konuşulmuş, instagramdaki son postuma kaç like gelmiş, twitter gündeminde ben uyurken neler olmuş cümleleri geçiyor. Bu konuda çok başarılı olamasam da haftada bir iki kere elimden geldiğince uyandığım ilk 1 saat telefonuma bakmamayı deniyorum.

Bu konuda Youtube'da Jim Kwik 'in videosunu izlemeni öneririm. Beynin en yaratıcı zamanının sabah saatleri olduğuna dair fikirlerini detayları ile anlattığı bu video sabah uyandığım an telefona bakmak yerine çok daha verimli işler yapabileceğimin ilhamı oldu bana.

Jim Kwik Youtube video linki


SEVGİLİ GÜNLÜK

Ben 15-16 yaşıma kadar hep günlük tutardım. Büyüdükçe bu alışkanlığımı kaybettim. Estel'in Dişil Döngü Defteri yeniden başlamak için bir fırsat oldu bana. Estel'in kadınlara özel olarak tasarladığı döngü takvimini kullanarak, hayatımdaki döngüleri farkına varıyorum uzun zamandır. Menstrüasyon döngümle birlikte doğanın, Ay evrelerinin, rüyalarımın, hislerimin döngüsünü keşfetme fırsatı bulduğum bu deftere, sabah ilk iş kısaca rüyalarımı, yaptıklarımı ve ruh halimi yazıyorum.

Dişil döngü defteri linki.


HAREKETE GEÇ


Karantina sürecinde okuduğum bir kaç kitapta gördüm; Tibet'in 5 Egzersizini günlük rutinlere eklemenin uzun vadede sayısız faydası mevcut. Her gün uyanır uyanmaz yapılan bu 5 hareket sadece 5 dakikamı alıyor ve gerçekten düzenli yaptığımda günümü güzelleştiriyor. Temel yoga hareketlerinin nefesle birleştiği zihin, beden ve ruhu canlandırması, enerjinin artması, kan dolaşımını arttırması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi bir çok pozitif etkisi olduğuna dair araştırmaları var.

Bence 3 video yeteri kadar açıklayıcı. Denemek isterseniz linkleri:1 - 2 - 3


Benim gibi spor sevmeyen bir insan ne zaman sporu rutin haline getirdi tanıyanlar görse inanmaz :) Son 9 aydır haftada 2-3 sabah rutinim haline gelindi. Youtube kanallarında başladığım yolculuk yeni normalde İstanbul'un en yeni salonlarından biri Gym Rats Lab'de devam ediyor. Bunun dışında ön yargılı olduğum yoganın yin halini Sevda Karayalçın ile deneyimlemek mükemmel bir yolculuk oldu benim için. Bir dönem Cuma sabahları online derslere katılırken güne muhteşem bir başlangıç oluyordu. Aynı zamanda haftada bir sabah erken kalkıp haftada bir kere sahile yürüyüşe gitmek en güzel sabah deneyimlerimden.

Beğenerek uyguladığım videolar.Cara Daur-Boho-Pamela Reif


CANLAN


Buhurdanlık eski çağlardan beri, kullanılan koku ile bulunduğu ortamın enerjisini yükselten, temizleyen bir araç. Ben geç keşfettim ama aldığım ilk günden beri neredeyse her gün kullanıyorum. Sabah spor bitince hemen bir su kaynatıp buhurdanlığın üst haznesine döküyorum. Tealight yakıp alt haznesine yerleştiriyorum. O gün nasıl hissetmeye önem veriyorsam ya da ihtiyacım varsa ona uygun bir esansı

10-15 damla kaynar suyun içine damlatıyorum.


Kullandığım iki buhurdanlık Terra Doğal Yaşam / Homemade Aromaterapi

Vazgeçemediğim esanslar Joy / Itır / Bolluk Bereket


RUHUN GIDASI


Bunu yaptığım anda bana iyi gelen frekanslarda bir müzik açıyorum evin içinde. Frekanslar konusuna oldukça merakım başladı. Yüksek frekanslı müziklerin bana iyi geldiğini hissediyorum. Bu sebepten günün belirli saatlerinde 432 hz frekanslı müzikleri arka planda açık tutuyorum.

Bir denemek isterseniz linki.


GÜL KOKUSU İLE DEVAM


Sabah kahve içmeden uyanamam diyenlerden değilim. Hatta iki öğün beslenmeye geçtiğim, kahvaltı öğünümü 11-12'de yaptığım için sabah çay ile başlıyorum güne. Beğenerek takip ettiğim Chirimirim hesabından öğrendim, frekansı en yüksek olan bitkilerden gül sevgiyi, saflığı ve bütünlüğü simgeliyormuş. Güne 4-5 gül tomurcuğunu attığım kaynar suyu/ gül çayı ile başlamanın pozitif bir etkisi olduğuna denedikçe ben de inandım.

Tomurcukları bu linkten sipariş etmiştim.


BİRAZ DA SİZ ÖNERİN


Buhurdanlık hafiften koku vermeye başlamadan duş alma rutini geliyor. Açıkçası bu sıradaki bakım rutinleri konusunda pek iyi değildim. Deniz ve Hale'nin Akıllı Rutinler programı sonrası bu konuları da deneyimledim. Oil pulling ve vücut fırçalama diş fırçılamak kadar otomatik rutinlerime eklediklerimden.

Buraya kadar geldiysem o günün enerjisiz geçme ihtimali düşük çünkü kendimi gerçekten çok iyi hissediyorum. Kendime zaman ayırdığım, hareket ettiğim, durabildiğim, sakin kalabildiğim için günün akışında çok daha canlı, pozitif ve verimli olabiliyorum.

Buhurdanlık yavaştan tüm odaya siniyor, çayım iyice demlenmiş oluyor, içimden geliyorsa bir de palo santo yakıyorum. Tütsü ve palo santo sevdam son 1 senede kontrol edilemez halde. İşte günün koşturmasına başlamadan şu anda biraz kitap okumak, ilham veren Tedx , Youtube videoları izlemek günüme eklemek istediğim rutinlerden biri ama bu konuda adım atmadım daha.


Geçtiğimiz sene Anette'nin Sarkaç ile Arınma eğitiminde hayatıma giren pandülü bazı sabahlar negatif enerjiden arınmak için kullanıyorum. Bana son aylarda yol gösteren Ayça'nın hediyesi Okra Pulları günüme anlam katan mesajlar veriyor.

Farkında Nefes eğitimimde günlük nefes egzersizlerini rutinime tam eklemiş değilim. Oysaki günde 15 dakika yeterli, onu da bir ara çözerim.

Uzun zamandır Aposto adında bir bültenle her sabah telefonuma düşüyor.

Çok zaman harcamadan gündem hakkında günlük bilgileri oradan takip ediyorum sabahları.


Kendinize çok iyi bakın!


Lara



740 görüntüleme0 yorum
bottom of page