top of page

Karantina Günlükleri

Güncelleme tarihi: 9 Eyl 2020

Sonuna gelmedik biliyorum ama ''yeni normali'' yaşamaya başladığımız bu günlerde, uzun zamandır hazırlık yaptığım, baştan sona eksikleri ile de olsa kendi tasarladığım sitemi ve blogumu yayına alıyorum. İçimden gelenler bölümü de ilk yazısı ile sizlerle...


Başlarken hiç kolay olmadı. Tıpkı yas sürecinin aşamaları gibi kabullenmesi biraz sürdü bu dönemi. Çok keyifli bir döneme daha yeni başlamıştım. Onlarca onaylanmış projem, planladığım fikirler, işlerimin keyifli yoğunluğu arasında seyahat planlarım, bahara olan heyecanım, güzel bir dönemin başladığına dair inancım vardı. Kabullenme sürecim 13 Mart'ta bineceğim Hamburg uçağını 11 Mart sabahı arkadaşlarıma ''benim içime sinmiyor, burada durumlar daha o kadar kötü değil ama başka zaman gelirim'' deyip biletimi açığa almam ile başladı. 3 gün içinde Türkiye'de ortalık karışmıştı, en kötü sınırlar kapanır eve dönemezsin denilen senaryo gerçekleşti, sayılar konuşulmaya başlandı, okullar kapandı, şirketler 'home office' konseptine geçti, planlanan işlerim bir bir iptal oldu ve hepimiz evlere kapandık.

''Bu his bana tanıdık.''

''Peki şimdi ne olacak, ben ne yapacağım? Gelecek kaygısı, ben nasıl para kazanacağım? Bu iş ne kadar sürecek? '' gibi onlarca korku arasında bir şeyi fark ettim bir an. Bu his bana çok tanıdık geldi. Kontrolün bende olduğunu, hayatımda her şeyin yerinde yolunda olduğunu sandığım anlarda planladığım gibi olmadığını son 5 senede bir çok kez deneyimledim. Alt üst olan hayallerim, planlarım, konfor alanı dışında kalışım, ilk kez değildi son da olmayacaktı .

Bu tanıdık hayal kırıklığı farkındalığı ile birlikte bir kabul hissi bir öğleden sonra buldu beni. Evet ne olacağını bilmiyorum, evet durumlar biraz karışık ama buna sürekli isyan etmek, ne zaman bitecek diye sormak, oturup sürekli üzülmek yerine başka bir tavır başka bir yanıt, başka bir mod mümkün dedim. Günümü güzelleştirmek için adımlar atmaya başladım.

Dalgalanan ruh halimi fark edip buna göre hareket edebilme yollarını keşfettiğim, her duygumu kabul edip kendimi biraz daha anlayış gösterdiğim bir dönem oldu. Nasıl ve neden öyle hissettiğimi ilk defa bu kadar çok sorgulayıp üstüne düşünebilecek, kenara bunlarla ilgili bir şeyler yazacak fırsatım oldu...

Daha ilk günlerde üzerimize atılan aktif olun, sakın durmayın, her gün bir şeyler yapın düşüncesinin altında kalmak yerine dengeli bir şekilde hem üretken olup rutin oluşturmayı, zamanımı verimli kullanmayı, ertelediklerimi hayata geçirmeyi hem de hiç bir şey yapmama; tüm gün dizi izleme ya da yataktan çıkmamak gibi tembellikleri deneyimledim.

Teker teker yazdım deftere, ertelediğim her bir aksiyonu, yapmak istediklerimi, zamansızlıktan şikayet edip denemediklerimi, günümü güzelleştirenleri.

Aşağıda paylaştıklarım bana iyi gelip herkesle paylaşmak istediklerim. İlk yazımla; içimden gelenler bölümüne hepiniz hoş geldiniz.

Meditasyon

Ocak ayından beri günlük rutinime eklenen meditasyon bana iyi gelenler arasındaydı. Karantinanın ilk döneminde ruh halimdeki büyük dalgalara karşı beni dengeye aldı, daha keyifli ve güvende olma hissimi arttırdı.

Severek takip ettiğim; sözü, sesi ve atölyeleri ile kendimi geliştirme fırsatı bulabildiğim Deniz Bagan'ın sesinden harika bir uygulama Meditopia ile meditasyonu deneyimlemenizi öneririm.


Kitap

Zamanımın çok büyük bir bölümünde okumuşum bu dönem. Neler okudum diye şöyle bir baktığımda bunu fark ettim. Uzun zamandır kişisel gelişime yönelik kitap listemdeki bir çoğunu bitirdim. Aklımda kalan, kalbime dokunan satırlarla çok yol almış hissettim kendimi bu kitaplardan.


Seyir- Piraye * Uzun zamandır en çok beğendiğim kitap oldu.

Pembe Fili Düşünme - Zeynep Selvili Çarmıklı

Yaşam Terapisi - Bircan Yıldırım

Koza Kelebeğini Bilmez - Robin Sharma

Zero Limit - Joe Vitale

Bilinçaltının Gücü - Joseph Murphy

Rezonans Kanunu - Pierre Franckh

Başarını 7 Spiritüel Yasası - Deepak Chopra

Yaşamın Gizli Sözleşmesi - Ebru Demirhan

Podcast & Spotify

Hayatımda ilk defa evimi kendim temizlediğim, sürekli yemek yapıp bulaşık yıkadığım bir dönem olunca bu anları daha keyifli geçirmeye podcast ve müzikler yardımcı oldu.

Podcast Önerilerim

Karantina döneminde Bilenlerin Tercihi adında yepyeni bir podcaste konuk olma fırsatım oldu. Bora'ya baştan sona Make My Day'in tarihçesini anlattım. Dinlemek isterseniz linkte.

Bilenlerin Tercihi, Organizasyon sektöründe çok beğenerek takip ettiğim Hande Özcan'ın ve Ömer Bayman ile Meditasyon bölümünü dinlemek çok keyifliydi.Bunun dışında film yorum ve önerilerini, diğer ilginizi çekecek konukları takip edebilirsiniz.

Seda Talks Sanırım en uzun zamandır takip ettiğim ve her bölümünü kaçırmadan dinlediğim podcast Seda'nın. Bir arkadaşımın önerisi ile başlamıştım. Karanlık bir çok günümde son bir senedir o dinlendirici sesi, şefkatli sözleri ve anlatmaya çalıştığı her oluş ve duygu bana parlak bir ışık oldu.

Yıldız Tozu Gizem' ile hiç tanışmadım ama bir arkadaşım kadar hissetmeye başladım podcastini dinledikçe. İlham almak, motive olmak, güzellikler saçan kadınlarla tanışmak isterseniz dinleyin derim.

Biraz da yabancılardan öneri isterseniz takip ettiğim, ilham aldığım ikisi: On Purpose with Jay Shetty / Oprah’s SuperSoul Conversations


Spotify

Bu dönemde düzenlemeye el attığım bir diğer detay da spotify listelerim. Eğer çok görmek isterseniz listelerimin linki. Bu kızın nasıl bir müzik zevki var demek garantili :)

Kendin Yap

Aylardır beklettiğim bir Kendin Yap deneme listem de vardı. Malzemelerin hepsi elimdeydi gereken sadece böyle sınırsız bir zamanmış. Hepsi ayrı ayrı günümü güzelleştirdi.

Makrome gökkuşağı: Yatağımın üstüne astığım, baya zamanımı alan fakat içime çok sinen bir çalışma oldu. Yurtdışı örneklerini bayılarak takip ediyorum. Pinterest'te fiber rainbow olarak bulabilirsiniz. Malzemeler için Ritz öneririm.

Sulu boya : Atölyelerden kalan şablonlar ile tam terapi seansları yaptım. Benim kullandığım sulu boya markası Van Gogh

Konserve: Evde tek kullandığım konserve mısır, ton balığı ve salça konserveleri. Kesinlikle atmıyorum. Kenarda mutlaka saklayıp değerlendiriyorum. Saksı, mumluk,vazo, dekor ürünü gibi bir çok farklı şekilde kullanılabilirler. Ben akrilik boya ile boyayıp içine fesleğen tohumu ektim. Büyümelerini bekliyorum.

Bahçe duvarı: En çok zaman geçirdiğim #makemydaybahçe karantina süreci boyunca bambaşka bi yer oldu. İlk adımı Ekin Anıl'ın Dev Noktalar projesi ile başlatıp kocaman bir güneş ile attım. Daha sonra en sevdiğim yazının altına çiçekler boyadım. Koskoca 10 aydır hiç boyamadan durduğum duvarı beyaza boyadım, üstüne şablonla Monstrea'lar yaptım. Estel'in yardımı ile de rengarenk yapraklı bir duvar oldu.

Resim: Son zamanlarda karşıma çıkan Yaşam Çiçeği şablonunu sıcak renklerle boyadığım tuvalin üzerine uyguladım.

Seramik: Elimde iki senedir köşede bir gün yaparım diye tuttuğum paket seramik hamuru vardı. 250 gr ile saatlerimi çok keyifle geçirdim. Aylardır yapmak istediğim palo santo tütsülük, el şeklinde tütsülük, yüzüklük gibi bir çok ürün yaptım. Kuruduktan sonra sulu boya ile boyadım. Gerçekten her eve lazım bir paket bu hamurlardan.

Şarap şişeleri: Bu eve taşındığımdan beri şarap şişelerini bir gün kullanırım deyip hep biriktirdim. Bu döneme onları boyayıp mumluk yapma, alkol ve ateş ile bölüp içine mum dökme aktiviteleri ile bahçemdeki dekorları kendi ellerimle yapmış oldum.


Film

Tabii ki izlenecek film ve dizi listem de vardı. Açıkçası salgın, savaş ve dram gibi içerikli olanları hiç tercih etmedim. Herkesin listesinde olanların dışındakileri paylaşiyim:

Film

Julie & julia

Cafe de Flore

I Origins

Dizi

Sense 8

Years and Years

Modern Love

The Bold Type


Yemek Yapmak

Ekmek yapmaya tabii ki bir kere ben de düştüm. Tek başıma yaşadığım için ilk hafta olan yemek yapma ve tarif deneme hevesim bir daha hiç olmadı. En doğru verdiğim kararlardan biri bu dönem iki öğün beslenme / aralıklı oruç uygulaması oldu. Bir kahvaltı bir akşam yemeği ve ara öğünler ile bile bulaşık makinem gün aşırı çalışmaya devam etti. Onun dışında bazı geceler uyuyamadığımda onlarca şef ve bloggerın instagram sayfalarında kendimi kaybettim. Denenecek tarifler listemi azaltacağım yerde arttırdım ama bazı beğendiklerimi aşağıda sizlere önerebilirim.

@bukizhepac Lian'ın Köklere Dönüş konseptli anneanne tariflerine bayılacaksınız ayrıca instagramda paylaştığı tarifleri de gözden kaçırmayın. İki kişilik sufle tarifini sayısız kere kendime yapmış olabilirim.

@margauxthecook Doğa ile tanışma fırsatım olduğu için çok şanslıyım. Tarçınlı Rulo (Cinnamon Roll) tarifi kadar kendi de mükemmel bir insan. Bu tarif için emek ve malzeme şart ama tartışmasız bayılacağınız bir tatlı seçeneği.

Kitabı kütüphanemin ilk yemek kitabı Ece Zaim'in; beğenerek takip ettiğim, ilham aldığım biri. Sayesinde pancar hayatıma girdi. Vazgeçilmezlerimden oldu. Ece Zaim Yoğurtlu Pancar tarifi.

Hala takip etmiyor olamazsınız Bengi'yi sanırım ama yine de paylaşmak istedim. Gerçekten her tarifi mi bu kadar güzel olur bir kanalın.


Bitkiler ile Yaşam

Evde bitkilerle yaşam çok büyük bir mutluluk sebebi. Geçtiğimiz kış barıştığım, ben bakamıyorum tavrından çıktığım bitkiler büyük keyiflerimden biri oldu. Toprak bakımı, saksıları değiştirme, düşen kaktüs yapraklarını çoğaltma, yeni yaprak mutluluğu ve sulama rutinleriyle keyifle geçti zaman.

#makemydaybahçe konusu tamamen ayrı bir post konusu. Onu da en kısa zamanda başından sonuna ekleyeceğim. Bu dönemde bahçemi kendi ellerimle, çok güzel bir kaç destekle de getirdiğim hal benim en büyük mutluluklarımdan oldu. Şimdi her gün çiçeklerim ne halde, bostanım nasıl büyüyor, burayı daha nasıl güzelleştiririm fikirlerinde kafam.

Bitki ve bahçe konusunda takip ettiğim, kaydettiğim hesaplar, satın aldığım bitkiler:


Yapılacaklar Listesi

Ben bu konuyu biraz fazla seviyorum. Liste yapmadan duramıyorum. Yapılacaklar, tamamlanması gerekenler, ev alışverişi, eksik kıyafetler, izlenecek diziler ve filmler, gidilecek restoranlar, alınacak kitaplar listesi diye uzar gider bitmez bende listeler. Uzun zamandır gerek bahane gerek iş yoğunluğundan ertelediğim bir çok yapılacak listem vardı. Aylar sonra bir çoğunu tamamlamak çok iyi geldi. Ev düzeni, dolapları kütüphane çalışma odasındaki tüm eşyalar derken asıl en iyi gelen dijital/elektronik verilerin düzeni oldu galiba.

Telefondaki resimleri içeriklere göre düzenledim, klasörledim.

Hard diske tüm klasörlerimi kaydettim.

Fazla yer tutan tüm resimleri telefonumdan sildim.

Screen shot aldığım her resme teker teker baktım. Araştıracağım konuları inceledim, güzel sözleri ve önerileri kaydettim, beğendiğim ürünleri tek tek gözden geçirip çok da ihtiyacım olmadığını fark ettim.

Instagram kaydettiğim her görseli tek tek inceledim, hepsini konseptine göre klasörledim.

Bookmarks bölümüne kaydettiğim tüm siteleri gözden geçirip klasörledim.


Eğitim

#makemydaykurumsal projemi geliştirerek devam ettiğim bu süreçte ben de kendimi geliştirmek için çeşitli atölye ve eğitimlere katıldım.


Yapika ile Sanat Terapisi; 4 Hafta süren bu atölye karantina süreci boyunca bana bir çok farkındalık kattı.Yen,den Bakmak isimli bu terapide bir çok tepki ve duyguma gerçekten yeniden bakma fırsatını yakaladım.

Bizbizze Derneği İki sene evvel Girişimcilik eğitimi aldığım Türkiye'deki en iyi kadın derneklerinden biri olan Bizbizze; girişimci kadınlar için pazarlama, dijital medya, içerik geliştirme konusunda çok güzel eğitimlerle bizi buluşturdu. Yeni eğitimlerini takipte olmanızı öneririm.

Farkında Nefes Birlikte çalışma fırsatı da bulduğum Ayça'nın Doğru Nefes alma konulu atölyesinin iki bölümünü online olarak da deneyimleme şansım oldu. Gerçekten nasıl nefes almalıyız sorusunun cevabını Ayça'dan öğrenmelisiniz derim.


Spor

Günlük adım sayısı, hareket ve yoğunluk düşünce bende uykusuzluk sorunu başladı. Biraz enerji harcamam lazım diye başladığım spor videoları bu dönemin sonunda en keyif aldığım aktivitelerden biri oldu. Sıkıcı, durağan, uzun ya da çok zorlayan içerikler yerine gün içinde 15-20 dakikalık 1-2 video izleyip uygulamak ve bunu bir rutin haline getirmek bana çok iyi geldi.

Severek videolarını uyguladığım yabancı kanallar

Yerel beğendiğim kişiler


Diğer

Kahoot: Kız arkadaşlarımla yeni eğlencemiz. Her hafta içimizden biri farklı kişisel ve genel konularda 50 soru hazırlayıp zoom üzerinden quiz şeklinde oynuyoruz.


Muhabbet: Youtube kanalına bu yılın ilk aylarında konuk olduğum Muhabbet online platformlarda birbirini tanımayan kişileri bir araya getirip farklı konularda muhabbet etmelerini sağlıyor.

İlk yazımın bu kadar uzun olduğuna bakmayın. Neredeyse 3 ayın özetini paylaştım sizle. Bundan sonra her hafta bir içerik yazmaya niyet ediyorum. İçimden gelenler, gün güzelleştirenler ve tarifler gibi içeriklerim olmasını planlıyorum şimdilik. Yorumlarınızı önerilerinizi, sizin içinizden gelenlerin listesini beklerim.

Gününüzü güzelleştirmeyi sakın ertelemeyin!


Lara

196 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page